Θεματικό πάρκο στη Β.Ιταλία

 

Συμμετοχή στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με τίτλο: «Πρόταση για την δημιουργία ενός πολυχώρου αναψυχής στο υψίπεδο» του δήμου Naz-Sciavez (BZ) στην Βόρεια Ιταλία.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διεξαγόταν το 2011-2012 στην Βόρεια Ιταλία στην περιφέρεια του Αlto Adige και συγκεκριμένα στον δήμο του Νaz-Sciavez και αφορούσε την δημιουργία ενός μεγάλου χώρου αναψυχής σε ένα πανοραμικής θέσης εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ (εποχής ψυχρού πολέμου) εκτάσεως 10 εκταρίων στο υψίπεδο του Νaz- Sciavez.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού ο συγκεκριμένος χώρος θα έπρεπε να εγκαταλείψει οριστικά την προϋφιστάμενη αυστηρή και απροσπέλαστη φύση του «ειδικού» στρατοπέδου και να αναβαθμιστεί συνολικά σε έναν χώρο με χαρακτήρα αναψυχής αφιερωμένο στην συλλογικότητα, στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και σε αρμονική επαφή με το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιγράφονταν μια σειρά από προδιαγραφές και στόχοι προς επίτευξη όπως η δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου για ποικίλης ύλης δραστηριότητες, η αναφορά στον περιβάλλοντα χώρο, η κατάρριψη των φυσικών και τεχνητών εμποδίων και η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας του χώρου με άλλους γειτονικούς πόλους ενδιαφέροντος. Παράλληλα ο αγωνοθέτης, με την πρόθεση να αφήσει πλήρη ελευθερία στην δημιουργική έκφραση των διαγωνιζόμενων, επιτρέπει ξεκάθαρα, ήδη από την προκήρυξη, την αποδέσμευση τους από τον κάθε είδους υφιστάμενο χωροταξικό-πολεοδομικό περιορισμό στην λογική ότι η τελικά επιλεγμένη πρόταση θα μπορούσε να δώσει από μόνη της, λόγω του χωρικού μεγέθους της επέμβασης, κατευθύνσεις για αλλαγές και σε τέτοιου περιεχομένου πλαίσια σχεδιασμού.

Με βάση τα ζητούμενα του διαγωνισμού όπως περιγράφθηκαν παραπάνω τέθηκαν και οι βασικοί άξονες στρατηγικής για την αναζήτηση της λύσης.Πιο συγκεκριμένα για την δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου για ποικίλης ύλης δραστηριότητες καθορίστηκαν μια σειρά από επί μέρους χώρους αφιερωμένους στους επισκέπτες όπως εκθεσιακοί χώροι, αμφιθέατρα, θεματικά πάρκα, ιππικό κέντρο κ.α.

Οι γενικές γραμμές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης από την άλλη μεριά προς τιμήν της αναφοράς στον περιβάλλοντα χώρο που επιτάσσει η προκήρυξη πάρθηκαν στην κάτοψη από τον κάνναβο που σχηματίζουν τα γειτονικά μονοπάτια ενώ στην διαμόρφωση των όγκων η κατευθυντήρια γραμμή αντλήθηκε από το προφίλ των βουνοκορφών που εμφανίζονται στον ορίζοντα.
Για την κατάρριψη των φυσικών εμποδίων και την προώθηση της καλύτερης δυνατής προσβασιμότητας σε όλη την έκταση του χώρου χρησιμοποιούνται οι ίδιοι οι όγκοι των κτιρίων με τις προσβάσιμες οροφές τους σε ρόλο ράμπας να προσαρμόζονται ανάλογα με τις υψομετρικές διαφορές του εδάφους έτσι ώστε να “γεφυρώνουν” όπου χρειάζεται με ευχάριστο και ομαλό τρόπο την πρόσβαση από τα χαμηλότερα σημεία του χώρου στα ψηλότερα και αντίστροφα.

Επίκεντρο σε όλα τα στάδια της διαμόρφωσης της λύσης αποτέλεσε ο ρόλος που επιδιώχτηκε να δοθεί στο νέο πολυχώρο. Ο νέος πολυχώρος αυτός θα έπρεπε να αναβαθμίζει την γύρω περιοχή και να αποτελεί ένα νέο πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την κοινότητα και τις γειτονικές περιοχές συντελώντας παράλληλα συνδετικό κρίκο αυτών.